Conştientizarea şi înţelegerea tulburărilor mintale

Materiale informative Printează Printează
Conştientizarea şi înţelegerea tulburărilor mintale

Tulburările mintale pot lovi pe oricine. Nu ţin cont de vârstă, statut economic, rasă, crez sau culoarea pielii.În ultimul secol, medicina a făcut progrese incredibile în a înţelege, a vindeca şi a elimina cauzele multor suferinţe, incluzând tulburările mintale. În timp ce doctorii încearcă să descifreze unele din misterele creierului uman, multe dintre funcţiile sale rămân o adevărată enigmă. Totuşi, cercetătorii au descoperit că multe dintre bolile mintale apar ca rezultat al unor dezechilibre chimice la nivelul creierului. Aceste dezechilibre pot fi moştenite sau se pot dezvolta ca urmare a stresului excesiv sau abuzului de substanţe.

Un lucru uşor trecut cu vederea – ca şi celelalte organe ale corpului,creierul este vulnerabil în faţa bolilor. Oamenii care suferă de tulburări mintale se comportă deseori diferit: de la tristeţe extremă şi nervozitate, până la, în cazuri mai severe, halucinaţii şi izolare totală. În loc să fie acceptaţi şi trataţi cu compasiune, cei care suferă de boli mintale pot avea parte de ostilitate, discriminare şi stigmatizare.

Recuperarea este posibilă. Beneficiind de asistenţă şi tratament, simptomele pot fi reduse sau eliminate. Mobilizându-ne, învăţând să avem grijă de noi şi beneficiind de servicii profesionale, oamenii pot depăşi afecţiunile cauzate de bolile mintale.

De ce mai există încă stigmatizarea?

Din păcate, mas-media este responsabilă pentru multe dintre concepţiile greşite care persistă în legătură cu cei afectaţi de tulburări mintale. Ziarele, în mod special, prezintă cazuri de persoane ce suferă de tulburări mintale în contextul unor crime sau al violenţei. Programele de ştiri ale televiziunilor dau o tentă de senzaţional crimelor în care sunt implicate persoane bolnave mintal. Actorii de comedie fac glume pe seama acestor persoane, folosind afecţiunile mintale ca sursă de umor. De asemenea, agenţiile naţionale de publicitate folosesc imagini stigmatizatoare pentru a-şi vinde produsele.

Paradoxal, tot mas-media este cea care ne oferă speranţe pentru eliminarea stigmatizării datorită puterii sale de educare şi influenţei asupra opiniei publice.

Ce este o boală mintală?

O boală mintală poate cauza tulburări minime sau severe în modul de a gândi al unei peroane, percepţie şi comportament. Dacă aceste tulburări afectează în mod vizibil capacitatea unei persoane de a adapta la cerinţele şi rutina unei vieţi normale, atunci acea persoană trebuie să se adreseze imediat unui profesionist în domeniul sănătăţii mintale pentru tratament. În funcţie de tipul de boală mintală de care suferă, beneficiind de un tratament potrivit, persoana se poate vindeca şi poate reveni la activităţile normale.

Pentru multe din bolile mintale se au în vedere şi cauzele biologice, aşa cum sunt cancerul, diabetul şi bolile de inimă, dar unele din aceste afecţiuni sunt cauzate de mediul în care trăieşte persoana respectivă şi de experienţele personale. Bolile mintale, aşa cum sunt cele listate, nu ar trebui să fie confundate cu tulburările psihologice sau emoţionale temporare care pot apare pe parcursul vieţii şi care pot fi cauzate de anumite situaţii cum ar fi decesul, divorţul sau o boală gravă. Aceste tulburări pot fi de asemenea tratate cu ajutorul psihoterapiei şi / sau tratamentului medicamentos, dar sunt de obicei tulburări pe termen scurt.

Cum puteţi ajuta?

1.Gândiţi pozitiv şi oferiţi-vă ajutorul. Gândiţi-vă la cei care suferă de boli mintale ca indivizi. Informaţi-vă cu privire la persoana respectivă şi ajutaţi-o pe baza a ceea ce aţi învăţat despre boală, nu pe baza presupunerilor voastre.

2.Ajutaţi-i pe cei suferinzi să se reintegreze în societate. Sprijiniţi eforturile lor de a obţine o casă sau o slujbă.

3.Corectaţi concepţiile greşite referitoare la bolile mintale sau la persoanele care suferă de aceste afecţiuni. Mulţi oameni au prejudecăţi când e vorba de acest subiect. Informaţiile precise pot ajuta la schimbarea ideilor şi acţiunilor lor.

4.Distribuiţi informaţia. Împărtăşiţi-le şi celorlalţi ceea ce aţi învăţat voi. Daţi-le celor care aflaţi în perioada de recuperare ceea ce au nevoie cel mai mult: o şansă.

Amintiţi-vă:

Oamenii care suferă de o tulburare mintală, prietenii şi familiile lor, toţi trebuie să facă faţă acestor provocări. Acceptaţi realitatea. Încurajaţi-i şi respectaţi-i.

Etichete: