Copiii – De ce este nevoie pentru o bună sănătate mintală
Materiale informative

Este simplu pentru părinţi să identifice nevoile fizice ale copiilor lor: mâncare sănătoasă, haine călduroase când este frig, o oră rezonabilă de culcare. Totuşi, sănătatea mintală a copilului nu va fi la fel de evidentă. O sănătate mintală bună permite tinerilor să gândească clar, să fie sociabili şi să înveţe lucruri noi. De asemenea, partenerii de joacă potriviţi, cuvintele de încurajare din partea adulţilor şi regulile de comportament sunt la fel de importante pentru a da copilului încredere în el însuşi şi pentru ca acesta să aibă o viziune pozitivă asupra vieţii.
Dăruiţi-i copilului dragoste necondiţionată
Dragostea, siguranţa şi acceptarea ar trebui să stea la baza unei vieţi de familie. Copilul dumneavoastră are nevoie să ştie că dragostea pentru el nu depinde de realizările sale. Greşelile şi/sau eşecurile trebuie acceptate. Încrederea creşte într-un cămin în care dragostea şi afecţiunea sunt necondiţionate.
Sporiţi încrederea copilului dumneavoastră
Încurajaţi-vă copilul
Încurajând primii paşi ai copilului sau abilitatea sa de a învăţa un joc nou, determină copilul să exploreze şi să înveţe despre mediul care-l înconjoară. Daţi-i voie copilului să exploreze şi să se joace într-o zonă sigură unde nu se poate răni. Oferiţi copilului siguranţă zâmbindu-i şi vorbindu-i des. Participaţi în mod activ la activităţile copilului dumneavoastră. Atenţia dumneavoastră îl poate ajuta să capete încredere în sine însuşi.
Stabiliţi-vă obiective realiste
Copiii au nevoie de obiective care să se potrivească cu dorinţele şi abilităţile lor. Cu ajutorul dumneavostră, copiii mai mari pot alege activităţi care să-i ajute să capete încredere mai mare în ei înşişi.
Fiţi cinstiţi
Nu vă ascundeţi eşecurile de copiii dumneavoastră. Este important pentru cei tineri să ştie că toţi facem greşeli. Poate fi foarte liniştitor faptul că mama şi tata nu sunt perfecţi.
Evitaţi observaţiile sarcastice
Dacă copilul pierde un meci sau nu trece un test, încercaţi să aflaţi ce simte în legătură cu acea situaţie. Poate că se simte descurajat şi are nevoie de o discuţie care să-i redea încrederea. Mai târziu, când copilul va fi pregătit, discutaţi despre o nouă modalitate de a aborda meciul sau studiul. Încurajaţi-vă copilul nu numai să se străduiască să facă tot ce poate, dar să se şi bucure de ceea ce face. A încerca noi activităţi îi învaţă pe cei tineri ce înseamnă lucrul în echipă, încrederea în sine însuşi şi noile abilităţi pe care şi le descoperă.
Făceţi-vă timp să vă jucaţi
Încurajaţi-vă copilul să se joace
Pentru un copil, a se juca înseamnă a se bucura; totuşi joaca este la fel de importantă pentru dezvoltarea copilului ca şi mâncarea sau grija pe care i-o purtaţi. Joaca îl ajută pe copil să fie creativ, îl face stăpân pe situaţie şi îi dă un anumit control. O joacă sănătoasă care include alergări şi ţipete este nu numai amuzantă, dar îl ajută pe copil să fie fizic şi psihic sănătos.
Copiii au nevoie de parteneri de joacă
Câteodată este important pentru copilul dumneavoastră să se simtă ca unul „din gaşcă”. Jucându-se cu prietenii, copilul descoperă care sunt punctele sale tari şi slabe, dezvoltă un simţ al apartenenţei şi învaţă cum să se înţeleagă cu ceilalţi copii.
Dacă nu sunt copii printre vecini, puteţi găsi un program bun pentru copii la centrele speciale, grădiniţe, şcoli etc.
Părinţii pot fi de asemenea parteneri de joacă excelenţi. Alăturaţi-vă jocului! Un joc sau o carte de colorat împreună cu copilul vă dă ocazia să petreceţi timp cu el într-o atmosferă relaxantă.
Jucaţi-vă de dragul jocului
A câştiga nu este la fel de important ca a participa sau a te bucura de joc. Una dintre cele mai importante întrebări pe care le puteţi pune copilului este: „Ţi-a plăcut?” şi nu „Ai câştigat?”. În societatea actuală orientată spre obiective, de cele mai multe ori nu conştientizăm decât succesul şi faptul că am câştigat. Această atitudine poate fi descurajantă şi frustrantă pentru copiii care învaţă şi experimentează noi activităţi. Este mai important pentru copii să participe şi să se simtă bine.
Folosirea televizorului ar trebui urmărită
Încercaţi să nu folosiţi televizorul ca pe un baby-sitter. Fiţi selectivi atunci când alegeţi programe Tv pentru copii. Unele programe pot fi educative, amuzante.
Şcoala ar trebui să fie o plăcere
Dacă copilul este pe punctul de a începe şcoala, „a vă juca de-a şcoala” poate fi un mod pozitiv de a-i da o idee despre ce înseamnă acest lucru. Încercaţi să înscrieţi copilul la o grădiniţă bună înainte, va fi o bună ocazie de a fi cu alţi copii şi de a-şi face prieteni.
Copilul ar trebui să înveţe lucruri de bază, cum ar fi să ia o decizie sau să facă faţă problemelor. Profesorii ar trebui să încurajeze dezvoltarea fiecărui copil, să-i ajute pe copii să devină adulţi capabili, sănătoşi.
Regulile şi disciplina
Regulile pe care le impuneţi trebuie să fie corecte şi consistente.
Reguli potrivite
Copiii au nevoie să exploreze în permanenţă, să-şi dezvolte noi abilităţi şi să devină independenţi. În acelaşi timp, copiii trebuie să înveţe că anumite comportamente nu pot fi acceptate şi că sunt responsabili pentru consecinţele acţiunilor lor.
Ca membri ai unei familii, copiii trebuie să înveţe regulile unei familii unite. Ei vor duce mai departe cu ei aceste reguli sociale la şcoală şi la locul de muncă.
Disciplina şi pedeapsa
Pedeapsa fizică poate duce la resentimente şi mai multă nesupunere. Este extrem de important pentru părinţi să înveţe şi să dezvolte noi metode în locul bătăii.
Câteva sugestii referitoare la reguli şi disciplină
- Fiţi ferm, dar blând şi realist în ceea ce priveşte aşteptările voastre. Dezvoltarea copilului depinde de dragostea şi încurajarea voastră.
- Fiţi un bun exemplu. Nu vă puteţi aştepta la control şi disciplină din partea copilului dacă dumneavoastră nu vă comportaţi în acelaşi mod.
- Criticaţi comportamentul, nu copilul. Este mai bine să spuneţi „A fost un lucru urât ceea ce ai făcut”, decât să spuneţi „Eşti un copil rău”.
- Evitaţi să fiţi cicălitori, să ameninţaţi sau să mituiţi copilul. Copilul va învăţa să vă ignore când îl cicăliţi. Ameninţările şi mita nu vor fi eficiente. Spuneţi copilului motivul pentru care doriţi să-l disciplinaţi şi care sunt posibilele consecinţe ale faptelor lui/ei.
- Discutaţi cu copilul despre sentimentele voastre. Cu toţii ne pierdem cumpătul din când în când. Dacă vă ieşiţi din fire este important să discutaţi despre ce s-a întâmplat şi de ce sunteţi furioşi. Cereţi-vă iertare dacă aţi greşit!
Amintiţi-vă că obiectivul principal nu este acela de a vă controla copilul, ci de a-l învăţa să se controleze.
Siguranţa de acasă
Este în ordine ca uneori, copiilor, să li se facă teamă. Tuturor le este teamă de ceva într-un anumit moment al vieţii. Teama şi anxietatea apar ca urmare a unor experienţe pe care nu le înţelegem.
Dacă copilul se teme în permanenţă şi acest lucru îi afectează comportamentul, primul pas este acela de a afla de ce se teme copilul. Arătaţi-i că îl iubiţi, fiţi răbdător şi înţelegător, nu îl criticaţi. Amintiţi-vă că frica poate fi foarte reală pentru un copil.
Semne ale fricii
Nervozitatea, timiditatea, izolarea şi comportamentul agresiv pot fi semne ale fricii din copilărie. O schimbare în obiceiurile copilului (mese, somn) poate fi de asemenea un semn. Copiii care par bolnavi sau care sunt anxioşi în permanenţă pot avea probleme care au nevoie de atenţie.
Teama de şcoală apare ca urmare a unui eveniment stresant, obositor, cum ar fi mutatul în alt cartier sau la o altă şcoală. Copiii pot refuza să meargă la şcoală după o perioadă de stat acasă pe motiv de boală sau după vacanţe când au fost mai mult timp în preajma părinţilor.
Când să căutaţi ajutor
De obicei, părinţii sunt cei are observă primii dacă copilul are probleme emoţionale sau de comportament. De asemenea, profesorii sau alte persoane care au grijă de copii pot observa aceste lucruri şi pot apela la ajutor. Dacă bănuiţi că există o problemă consultaţi un medic pediatru sau un profesionist în sănătate mintală.
Semne de alarmă
Următoarele simptome pot indica faptul că este necesar consultul unui specialist:
- O scădere a performanţelor şcolare
- Teamă permanentă
- Refuz repetat de a merge la şcoală sau de a lua parte la activităţile normale ale unui copil
- Foarte activ, agitat
- Coşmaruri care persistă
- Nesupunere sau agresivitate
- Schimbări de dispoziţie
- Depresie, tristeţe, nervozitate
Sănătatea fizică şi mintală a copilului tău este importantă
Lucruri de bază pentru o bună sănătate fizică a copilului:
- hrană sănătoasă
- somn
- exerciţiu
- imunitate
- un mediu sănătos
Lucruri de bază pentru o bună sănătate mintală a acopilului:
- dragoste necondiţionată din partea familiei
- încredere şi respect de sine
- jocul cu alţi copii
- profesori care să-l încurajeze
- siguranţă
- reguli de comportament şi disciplină