Stresul
Materiale informative

Este cunoscut faptul că în timp ce o anumită cantitate de stres este benefică pentru un individ, prea mult stres poate produce tensiune, anxietate şi chiar depresie, fără a menţiona o întreagă serie de tulburări fizice – în special cele cunoscute ca “tulburări psihosomatice”. Atunci când cantitatea de stres este foarte mare, ea nu mai poate fi controlată şi ca urmare pot apărea crize emoţionale sau boli fizice.
Cum să faci faţă stresului
Este posibil să combatem stresul zilnic şi astfel să evităm multe dintre efectele sale negative. Puţini oameni ştiu să combată stresul. Modalităţile de combatere a stresului nu sunt însuşiri naturale ale tuturor indivizilor, ele trebuiesc învăţate ca orice alte deprinderi.
Nu este un lucru simplu deprinderea acestor modalităţi; ele necesită o investiţie atât de timp cât şi de energie din partea individului. Dar această investiţie merită făcută – combaterea efectivă a stresului va aduce o schimbare radicală în viaţa de zi cu zi, crescând calitatea vieţii fiecărui individ.
Cine are nevoie să combată stresul ?
Dacă efectele stresului sunt atât de dăunătoare, veţi putea spune că ar fi mai simplu evitarea totală a situaţiilor stresante. Dar cât de realistă ar fi această gândire ?
Vom trece în revistă câteva lucruri legate de stres:
1. Stresul este inevitabil
Este cu noi acasă, la serviciu, pe stradă, în relaţiile noastre personale. Apare în fiecare seară la telejurnal. Se găseşte în comunicatele băncilor şi în carnetele de note ale copiilor noştri. Stresul face parte din viaţă.
2. Stresul nu este în întregime dăunător
Se spune adesea că “stresul este sarea şi piperul vieţii”. Fără existenţa stresului în viaţa noastră, pur şi simplu am vegeta.
3. Trei tipuri fundamentale de stres ce apar în viaţa individului:
* stresul ce apare ca urmare a unui eveniment serios şi neaşteptat cum ar fi un accident de maşină sau moartea bruscă a cuiva iubit;
* stresul ce apare ca o componentă a fiecărei etape a vieţii: căsătoria, naşterea, atingerea vârstei mijlocii sau pensionarea;
* stresul ce apare ca o parte integrantă a vieţii de zi cu zi, cum ar fi obligativitatea unui serviciu unde nu suntem mulţumiţi.
4. Stresul se transformă în dezastru atunci când se întâmplă prea multe într-un timp foarte scurt
Atunci când individul este supus mai multor probleme stresante în acelaşi timp, el îşi pierde simţul perspectivei. El va începe să petreacă un timp prea îndelungat reacţionând la evenimentele care s-au abătut asupra lui. El nu va putea “face faţă”. Va simţi că viaţa i-a scăpat de sub control. Învăţând să combată stresul (având încredere, consumând energie şi timp) el va reuşi să repună lucrurile în ordine şi să preia controlul din nou asupra vieţii sale.
Ce presupune combaterea stresului
În primul rând va trebui să scăpăm de două concepţii greşite legate de combaterea stresului:
A. Învăţarea modalităţilor de combatere a stresului mă va transforma în Superman. Este total GREªIT ! Nimeni nu poate avea controlul total, nu poate prevedea toate dificultăţile şi nu poate găsi soluţii imediate pentru toate problemele pe care le are. De ce? Pentru că toate acestea depind foarte mult de acţiunile şi atitudinile celorlalţi. Frustrările de la serviciu se pot datora şefului sau unui coleg; familia şi prietenii au propriile lor planuri; soarta ne rezervă propriile ei surprize: decese neaşteptate, pierderea slujbei, accidente, boli, etc..
B. “A combate stresul este ca şi cum ai sta atârnat de o bară în vârful degetelor”
GREŞIT! A combate stresul nu înseamnă abia să supravieţuieşti. Chiar cuvântul “combatere” implică o acţiune efectivă, făcută cu responsabilitate.
Adevărul, ca de obicei, se află undeva la mijloc…
Definiţiile din dicţionare ne spun că “a combate” înseamnă a lupta, de obicei cu succes, împotriva unor idei sau boli. Tradus în viaţa de zi cu zi “a combate” devine o problemă de a face faţă cu succes la stresul vieţii şi constrângerile ei şi nu să ne lăsăm dominaţi sau copleşiţi de acestea. Este o problemă de rezolvare a situaţiilor ce se ivesc. Este o problemă de echilibru individual.
Verificarea următoarei liste personale te-ar putea ajuta să îţi îmbunătăţeşti modalităţile de combatere a stresului:
1. Acceptarea responsabilităţii
Este viaţa ta. Nimeni nu va putea lupta pentru tine. Deşi ceilalţi din jur pot şi te vor ajuta, iniţiativa trebuie să vină de la tine.
2. Încearcă să fi obiectiv
Încercă să te detaşezi şi să îţi priveşti viaţa ca şi cum ar fi a altcuiva. Ce ar putea să schimbe această persoană în viaţa sa ? Ce va trebui ea să accepte ?
3. Descoperă-ţi resursele interioare
Gândeşte-te la punctele tari şi punctele slabe pe care le ai. Încearcă să fii sincer pentru că ai nevoie de o imagine clară asupra lor.
4. Nu încerca să lupţi singur
Acceptă faptul că toată lumea are parte de stres. Discută-ţi dificultăţile cu familia, prietenii sau colegii. Ascultă ce îţi spun. Fii gata să îi asculţi şi tu pe ei dacă ei îţi vor cere asta. A lupta înseamnă la fel de mult a lua dar şi a da.
5. Încercă o abordare pozitivă a situaţiei
Există întotdeauna un mod eficient de a face faţă oricărei situaţii. Toate problemele au soluţii chiar dacă ele nu apar imediat. Poate că nu va fi uşor, dar întotdeauna va fi posibil să faci ceva.
6. Fii realist
Nu cere prea mult de la tine însuţi. Stabileşte-ţi scopuri ce pot fi atinse. Acceptă faptul că există multe situaţii în viaţă pe care le poţi numai indirect influenţa. Nu te aştepta să ai întotdeauna dreptate.
7. Nu lupta pentru controlul absolut
Nu vei face altceva decât să risipeşti timp şi energie. Câteodată singurul mod posibil de a lupta este să te retragi din acea situaţie, să te relaxezi şi să nu te mai gândeşti la ea pentru o vreme.
8. Fii flexibil
Dacă prima soluţie nu dă rezultate, încercă din nou. Decide care este primul pas necesar pentru a rezolva o problemă şi Fă-l ! Lucrează asupra restului problemei în etape simple şi uşoare. Scrie aceste etape dacă simţi că te ajută asta.
9. Învaţă să cunoşti semnalele de pericol
Ai tulburări ale somnului ? Bei mai mult în ultima vreme ? Te simţi deprimat mai des ca de obicei ? Îţi pierzi cumpătul cu privire la lucruri neînsemnate ? Te simţi rău mai des ? Toate acestea sunt semnale de avertisment. Încetineşte-ţi ritmul şi analizează-ţi cu grijă viaţa.
10. Rămâi sănătos din punct de vedere fizic
O sănătate fizică bună îţi creşte rezistenţa la stres. Mesele şi somnul regulat te ajută să îţi păstrezi o formă fizică bună iar alcoolul, fumatul şi medicamentele nu. Fă multe exerciţii fizice pentru că te eliberează de tensiune şi ai astfel posibilitatea să combaţi stresul.
11. Învaţă să te relaxezi
Sunt ocazii când relaxarea este singura alternativă pe care o ai! Programează-ţi vacanţe regulate, în care să te odihneşti. Există multe modalităţi de a învaţă tehnici personale de relaxare. Interesează-te unde poţi găsi programe care să îţi ofere posibilitatea învăţării acestor tehnici.
Uneori, cele mai mari eforturi ale noastre nu dau rezultate. Ne simţim ca prinşi în capcană şi imobilizaţi. Ajunşi în acest punct, căutarea unui ajutor din afară – apelarea la serviciile unui specialist de sănătate mintală – este o altă metodă de a combate stresul şi este un semn de tărie, nu de slăbiciune.
Etichete: Materiale informative